31/07/2015

Gulai Ayam Kelantan

Selamat Petang....
Tgh belek2 phone terjumpa gambar ni masa masak di rumah mak last week... ni gulai ayam kelantan resepi dari nenek belah my mother..

Biasanya untuk buat gulai nih my mom akan gunakan rempah yang dibeli dari Kelantan iaitu jenama "Cap Jam". Nenek dulu pun selalu guna jenama nih...memandangkan saya xde stok jenama sama, jadi sy beli Rempah Kari Ayam Adabi... Rasa nya ada kurang sikit tapi bolehlaaa nak buat ilang mengidam..hehe

Kalau buat gulai ni, balas dia telur dadar (my family mmg suka mkn camtu)...kombinasi yg mmg terbaek! :)




Gulai Ayam Kelantan
Bahan-bahan:
Ayam seekor - dipotong& dicuci bersih
5-6 bwg merah - dimayam
2 ulas bwg putih - dimayam halus
1inci halia - dimayam halus
5-6 sudu Rempah kari ayam (cap jam atau adabi pun ok)-tambah air utk jadikan paste
Gula melaka
garam
Santan
kentang -dipotong

3biji bwg merah*
1ulas bwg putih*
1/2 inch halia*
 (yg bertanda * ditumbuk dan masuk dalam rempah kari yg dijadikan paste)

Cara-cara:
Tumis bwg merah, bwg putih, halia yg dah dimayam smp betul2 garing
Masukkan paste kari..tumis sampai naik minyak
Letak gula melaka, garam
Masukkan ayam...masak sekejap smp ayam kecut sikit
Masuk santan dan kentang
Boleh dihidang....

Makan ngn nasi & telur dadar mmg sedapppp!
~Selamat Mencuba~




No comments:

Post a Comment