07/08/2015

Nasi Ayam Wangi








Assalamualaikum....


Malam tadi buat Nasi Ayam guna resepi gabungan mak dan mak mertua...eksperimen saya menggabungkan dua resepi ni berjaya..haha, mmg sodapp...saya share disini supaya senang nak rujuk esok2...takut lupa, almaklum faktor usia  :)

Nasi ayam ni nampak leceh utk disediakan tapi sebenarnya mudah sahaja...

Nasi Ayam Wangi
Bahan- bahan nasi:
Beras Basmathi
Butter
Minyak
5 biji Bwg merah*
3 biji Bwg Putih*
4 cm Halia*
Serai
Daun Pandan
(*) -di blend

Bahan-bahan Perap Ayam:
Kicap Manis
Kicap Masin
Sos Tiram
Minyak Bijan
Madu
(Semua bahan kat atas dicampurkan bersama)

Cili :
Lada Merah segenggam
5 biji cili padi
limau kasturi
gula, garam
(Semua bahan di atas blend then letak atas api sekejap...tunggu sejuk, hidang)

Kicap:
sy ambil lebihan perapan ayam then letak air rebusan ayam sikit

Cara-cara :
- Rebus ayam (seekor saya belah dua shj) dengan bwg putih and halia yg diketuk kasar + garam+gula
- Lepas ayam dh lembut, angkat dan toskan-> Perapkan bersama bahan-bahan perapan utk 1-2 jam
- Gantung ayam sekejap lepas diperap selama 2jam- resepi asal xde, ni tips dari blog2 lain (sllnye sy skip step ni hehe...katanye if gantung ayam bila goreng nnt kulit lebih rangup..sy pemalas nak tunggu lama2)
- Goreng ayam tu sekejap je --> pastu boleh potong dan hidang

-utk nasi pulak, beras dicuci bersih & ditoskan...
- tumis bhn2 yang diblend +serai
- masuk kan beras + air rebusan ayam tadi
- masukkan garam
- masukkan daun pandan
- letak di rice cooker sampai masak

Cara hidang boleh rujuk gambar di atas ....

~Selamat Mencuba~

No comments:

Post a Comment